Aplicația Saioda este un proiect ce aparține SAIODA.
SCOPUL APLICAȚIEI
Aplicația Saioda este un joc dinamic și interactiv care se adresează utilizatorilor cu vârsta peste 16 ani și un instrument de promovare și marketing pentru emitenții (companiile) care lansează campanii prin intermediul jocului.
UTILIZATORUL
Utilizatorul (jucătorul) este orice persoană fizică care utilizează Aplicația Saioda și Serviciile oferite de SAIODA. Aplicația se potrivește oricărui model de smartphone cu sistem de operare Android sau IOS. Utilizatorul poate folosi Aplicația Saioda și serviciile SAIODA prin respectarea următorilor pași:
1. Descărcarea Aplicației
Saioda se descarcă gratuit din App Store sau Google Play. Instalarea acesteia pe telefon necesită conexiune la internet activată.
2. Înregistrare
Se face folosind datele de utilizator (”adresa de e-mail” și ”parola. Utilizatorul trebuie să furnizeze date de înregistrare corecte și complete.
3. Caută și prinde voucherele
Voucherele sunt reduceri oferite de emitenți produselor pe care le comercializează. Voucherele sunt de 3 tipuri:
• vouchere valorice – reducerile se oferă în sume de bani, de exemplu 10 lei din valoarea produsului
• vouchere procentuale – de exemplu 10% din valoarea produsului
• Jackpot – un produs sau bonuri valorice cu valoare fixă pentru mia multe produse (suma bonului valoric este stabilită de emitent ).
Pentru a putea vedea, căuta și captura voucherele, utilizatorul trebuie să permită accesul aplicației la locație. Voucherele au diferite forme (animale, fantasy, plante, obiecte, jucării, etc.).
4. Folosește voucherele
Voucherele capturate vor fi afișate în lista de vouchere din meniul contului de utilizator. Voucherele colectate pot fi validate în centrele comerciale de care aparțin cu ajutorul codului ce se arată lucrătorilor comerciali sau personalului desemnat. După folosirea voucherelor utilizatorul trebuie să bifeze că a utilizat voucherul/voucherele respective (orice fraudare a sistemului sau folosire abuzivă se pedepsește conform legii).
PROFILUL DE UTILIZATOR CONȚINE URMĂTORUL MENIU
Notificări
Evaluează-ne
Termeni și servicii
Discounturile Mele
Campanii
Setări profil
Delogare
Emitentul este orice persoana juridică care folosește platforma sau/și Aplicația Saioda cu scopul de a lansa campanii de promovare și marketing prin care oferă discounturi la produsele pe care le comercializează și realizează studii de piață prin intermediul aplicației.
Platforma oferă a serie de beneficii emitentului: publicitate, penetrarea ușoară a pieței, clienți noi, extindere și internaționalizare, analiză de marketing detaliată, foarte bună gestiune a voucherelor, creșterea vânzărilor și reducerea costurilor.
Platforma poate fi folosită de o gamă largă de persoane juridice (centrele comerciale mari, lanțuri de magazine, magazine online, restaurante, localuri, magazine specializate, etc.).
Pentru a crea o campanie emitentul trebuie să se înregistreze pe platformă furnizând datele necesare înregistrării (denumire, adresă, CUI, Număr Registrul Comerțului, banca, cont bancar, adresă e-mail, site web, persoana împuternicită, adresa de e-mail). De asemenea, emitentul trebuie să încarce două documente – CUI și CI al împuternicitului și logo-ul companiei. Documentele care se încarcă trebuie să aibă obligatoriu format pdf, iar logo-ul să fie în format png. În cazul în care nu se încarcă logo, acesta va fi generat default de către administratorii aplicației.
După înregistrarea datelor se creează și prima campanie. Contul și campania vor fi validate în termen de minim 48 ore și maxim 7 zile de către administratorii Aplicației Saioda.
PROFILUL EMITENTULUI CONȚINE URMĂTORUL MENIU
Panoul de comandă
Campanie nouă
Setări
Tranzacții
Conversie
Agent retail
Verifică discount
Delogare
PAȘII NECESARI PENTRU CREAREA UNEI CAMPANII
O campanie se creează la câmpul „Campanie nouă” și se completează fiecare câmp afișat cu informațiile solicitate.
TITLU CAMPANIE: Alege un titlu sugestiv și care să fie în concordanță cu Campania prezentă. Acordă atenție, utilizatorii vo vedea titlul campaniei la notificări.
NUME BRAND: Se introduce numele brandului sau al magazinului. Cu ajutorul acestui nume utilizatorii vor căuta locațiile pe hartă.
DURATĂ CAMPANIE: Perioada campaniei este de minim 1 lună și maxim 1 an. Durata campaniei se selectează în funcție de rezultatele pe care emitentul doreste să le obțină (de exemplu: dacă dorește vizibilitate și promovare, se recomandă o campanie scurtă care să cuprindă un număr redus de vouchere și inițierea mai multor campanii succesive, astfel încât utilizatorul să primească notificări des. Dacă emitentul dorește mai mulți cumpărători în locațiile fizice, durata campaniei poate să fie maximă).
Durata campaniei se selectează prin click pe data de începere dorită și click pe data de încheiere sau se introduce manual în rubrica unde se afișează calendarul.
ADAUGĂ DISCOUNTURI
Se selectează tipul de discount pe care emitentul dorește să îl acorde. Se completează următoarele câmpuri cu:
• Tipul de discount – discount fix – discountul se acordă în sume de bani fixe (de exemplu 100 lei din valoarea produsului sau 10 lei din valoarea unui produs care are suma minima de 200 lei); discount procentual – discountul se acordă în procente (de exemplu 10% din valoarea produsului).
• Număr vouchere – se introduce numărul de vouchere care se acordă la tipul de discount selectat.
• Valoare discount – se introduce valoarea discountului (fix sau procentual) care se acordă pe produs.
•Moneda – se selecteză tipul de monedă în care se acordă discountul.
CAPTURĂ MULTIPLĂ: Activarea butonului va permite unui utilizator să captureze mai mult de 1 voucher pe durata campaniei, în caz contrar acesta va putea captura doar un singur voucher.
VALABILITATE: Alege perioada de valabilitate a voucherelor prin rularea barei de progres. Valabilitatea voucherelor intră în vigoare de la capturarea acestora de către utilizatori.
TITLU VOUCHER: Alege un titlu sugestiv. Când utilizatorii capturează un voucher, aceștia vor vedea titlul voucherului, tipul de discount și descrierea produsului.
ALEGE MACHETA: Fiecare machetă are variații de culoare pentru a corespunde tipurilor de vouchere selectate în campanie. Prima machetă aleasă este gratuită (într-o campanie se pot folosi mai multe machete sau aceeași machetă cu variații de culoare). Nu se acceptă machete externe!
O machetă selectată într-o campanie nu mai poate fi folosită în același timp de către un alt emitent (macheta nu va mai figura în galeria de machete disponibile).
ATENȚIE! Fii decis în momentul în care alegi macheta/machetele! Dacă dorești să schimbi macheta după ce ai introdus voucherele, va trebui să le ștergi și să reiei întregul proces de la secțiunea „adaugă discounturi”.
MACHETE PERSONALIZATE
SAIODA poate crea machete personalizate contra cost, designerul companiei stă la dispoziția emitentului. Dacă acesta dorește o machetă personalizată care să reprezinte mai bine compania sau produsele comercializate trebuie să trimită un e-mail cu o scurtă descriere a machetei la adresa contact@saioda.com ,iar designerul companiei va contacta emitentul în cel mai scurt timp posibil.
LOCAȚIE: Selectează zona în care dorești să fie generate voucherele pe hartă. Se pot selecta multiple locații: localitate, județ, oraș sau țară.
ADAUGĂ JACKPOT-URI
La această secțiune se introduc jackpot-urile. Emitentul poate oferi produse sau bonuri valorice în sumă fixă (exemplu la produse: telefon marca X, exemplu la bonuri valorice: 100 lei pentru orice produs din gama Y). Aceste vouchere sunt cele mai căutate și se recomandă folosirea lor condiționată (de exemplu utilizatorul beneficiează de Jackpot-ul capturat dacă a capturat și a folosit anterior un voucher cu discount fix sau procentual, dacă a completat un chestionar și dacă a făcut cumpărături din rețeaua companiei emitentului de minim 2000 lei în ultimul an).
În primul câmp se adaugă denumirea produsului, iar în următorul câmp se descrie produsul detaliat. Următorul pas este alegerea machetei pentru jackpot prin activarea butonului „Alege machete”. După selectarea machetei se apasă butonul „Adăugare„ și se plasează jackpot-ul pe hartă manual prin click pe butonul Drop pin.
Drop: Jackpotul se plasează pe hartă manual în funcție de locațiile selectate.
CONTINUARE: Butonul face trecerea către următoarea pagină. Asigură-te că ai introdus toate datele deoarece pasul este ireversibil.
CODURI DISCOUNT
Codurile pentru discounturi se generează în mod automat. Dacă emitentul dorește să imporțe propriile coduri activează butonul Autogenerare pentru importare. ATENȚIE! Se pot importa doar fișiere CSV. Fiecare voucher va avea un cod conform celor importate de Emitent sau emise de către administratorii aplicației. Pe baza acestui cod utilizatorii pot valida voucherele capturate în funcție de opțiunea aleasă, on-line sau în punctul de vânzare fizic.
La Jackpot-uri codurile de discount se introduc manual dacă emitentul dorește să introduce propriile coduri.
Plata către SAIODA se va efectua doar cu ajutorul cardului prin serviciul de plată online euplătesc.ro . Plata se va face odată cu crearea contului de Emitent și al primei campanii. După efectuarea plății și validarea campaniei de către SAIODA se va emite factura.
ÎNREGISTRĂRI CONTABILE – se aplică doar pentru vouchere cu valoare fixă.
Emitere vouchere – 1000 vouchere în valoare de 10 lei/voucher
Cost emitere 2lei/voucher (se facturează de Saioda către client ca servicii de marketing)
Înregistrarea facturii emise de către Saiod 623=401 1000x2=2000
a. Politica contabilă a societății este de a recunoaște suma corespunzătoare voucherelor drept venit la momentul livrării bonurilor către clienți
b. Politica contabilă a societății este de a recunoaște suma corespunzătoare voucherelor drept vouchere la expirarea perioadei în cadrul căreia clienții pot utiliza voucherele.
5328=472 1000x10=10000
Constituire provision
6812 = 1518 10000
-vânzare bunuri în valoare de 100 lei din care 10 lei reprezintă voucher (se menționează distinct în factură cu -)
4111=707 90
472=707 10
-încasare client 5121=4111 90
-anulare provizion aferent voucher folosit 1518=7812 10
-folosire voucher în scop de marketing 623=5328
La final de campanie – au fost utilizate vouchere de 9000 lei se anulează partea neutilizată
1518 = 7812 1000
5328 = 472 -1000
5328 = 472 10.000
Cost provision
6812 = 1518 10000
vânzare bunuri ( fără recunoaștere la vânzare a valorii voucherelor)
4111=707 90
Încasare clienți 5121=4111 90
1518 = 7812 10000
247 = 707 9000
623 = 5328 9000
5328 = 472 -1000
Jackpot = premiu (articol 108 din Codul Fiscal venituri din premii = venituri din promovarea produselor/serviciilor ca urmare a practicilor comerciale)
Factură emisă de Saioda
623=401 100 lei (cost emitere jackpot)
Achiziție bun pentru a fi oferit drept premiu
3028 = 401 2000
Acordare premiu
623 = 3028 2000 (în baza procesului verbal de predare și a documentelor de identificare a persoanelor beneficiare)
Determinarea impozitului pe venit din premii
dacă premiul/premiile are/au valoarea sub 600 lei impozitul=0
dacă premiul/premiile are/au valoarea peste 600 lei impozitul = (2000 - 600) x 10 = 140
635 = 446 140
Impozitul nu poate fi imputat câștigătorului din rațiuni comerciale 635 de nededus
Impozitul pe venit din premii se deduce: Global în D100 și se plătește la buget până la data de 25 a lunii următoare celei în care a fost reținut *D205 pe fiecare CNP al persoanei fizice beneficiare (până pe 28/29 februarie a anului următor)
(2) În cazul reducerilor de preț acordate consumatorului final pe baza de cupoane valorice de către producătorii /distribuitorii de bunuri în cadrul unor campanii promoționale, se consideră că aceste reduceri sunt acordate și în beneficiul comercianților care au acceptat aceste cupoane valorice de la consumatorii finali, chiar dacă în circuitul acestor bunuri de la producători/distribuitori la comercianți s-au interpus unul sau mai mulți intermediari cumpărători-revânzători. Cupoanele valorice trebuie să conțină minimum următoarele elemente:
a. numele producătorului/distribuitorului care acordă reducerea de preț în scopuri promoționale;
b. produsul pentru care se face promoția;
c. valoarea reducerii acordate, în suma globală, care conține taxa pe valoarea adăugată aferentă reducerii, fără a fi menționată distinct în cupon;
d. termenul de valabilitate a cuponului;
e. mențiunea potrivit căreia cupoanele pot fi utilizate numai în magazinele agreate în desfășurarea promoției în cauză;
f. instrucțiunile privind utilizarea acestor cupoane;
g. denumirea societății specializate în administrarea cupoanelor valorice, dacă este cazul.
*ATENȚIE! Chiar dacă sunt emise doar în formă electronică, voucherele trebuie să conțină elementele menționate mai sus.